Chirurgia bariatrică
- Detalii
- Categorie: Spital
"CENTRUL DE OBEZITATE SI CHIRURGIE BARIATRICA – cel mai eficient tratament al obezitatii morbide
“Cu cât este mai lungă cureaua cu atât este mai scurtă viaţa!”
Prin starile patologice pe care le determină şi asociază, dar şi prin răspândirea globală îngrijorătoare, obezitatea constituie o problemă terapeutică de mare actualitate iar una dintre soluţiile medicale care tratează obezitatea este chirurgia obezităţii, tehnică ce grupeaza toate manevrele chirurgicale care se adresează pacienţilor obezi în scopul reducerii greutăţii/normalizării statusului lor ponderal.
Deoarece obezitatea a devenit o problemă serioasă de sănătate publică în majoritatea ţărilor, ea afectând un segment de populaţie în continuă creştere, trebuie considerată mai puţin o problemă de estetică şi mai mult o problemă de sănătate, care atrage după sine complicaţii medicale, dizabilităţi temporare sau permanente, scăderea duratei de viaţă şi, nu în ultimul rând, un cost mare pentru întreaga societate.
Obezitatea fiind o boală, pacienţii trebuie evaluaţi de către specialişti care să le ofere informaţiile necesare şi pertinente pentru a face alegerea potrivită a tratamentului de urmat.
Studiile ştiinţifice au demonstrat faptul că tratamentele conservatoare, nonoperatorii, singure, nu pot asigura o scădere ponderală semnificativă de lungă durată la pacienţii cu obezitate severă. S-a demonstrat că marea majoritate a pacienţilor recâştigă ponderal pierderea în următorii 5 ani, cauzând depresie, anxietate, iritabilitate.
Astăzi este o certitudine relaţia dintre obezitate şi bolile cu cea mai mare rată de mortalitate: bolile cardiovasculare, dislipidemiile, diabetul zaharat etc. Astfel, 85 - 95% dintre diabetici au fost sau sunt obezi şi peste 60% dintre dislipidemici au obezitate.
Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității reprezintă un domeniu relativ nou. În Spitalul Clinic de Urgenţă " Sf. Spiridon, Iaşi, încă de la începutul anului 2012, am inceput efectuarea interventiilor bariatrice.
Un fapt meritoriu în Spitalul Clinic de Urgenţă " Sf. Spiridon, Iaşi este formarea unei echipe care să pregătească eficient, preoperator pacientul. Vorbim despre o evaluare a tuturor organelor și sistemelor, ținând cont de faptul că un pacient obez nu este un pacient doar cu câteva kilograme în plus. Este un pacient al cărui organism a avut de suferit din cauza excesului ponderal și de cele mai multe ori aceste probleme sunt subdiagnosticate.
Echipa noastră a dezvoltat în ultimii 2 ani un interes special în chirurgia obezitatii, prin acest colectiv ambiţios şi dornic să arate că în România se poate face chirurgie modernă, performanţă şi eficienţă.
Ne bazăm pe comunicarea directă şi susţinută cu pacienţii noştri, o abordare profund umană.
Acest grup multidisciplinar, medici de înaltă clasă, se ocupă de tratarea complexă a pacienților cu obezitate morbidă:
DIABET - BOLI DE NUTRITIE
Prof.Dr. Mariana Graur
Dr. Laura Mihalache
Dr. Lidia Graur
GASTROENTEROLOGIE
Razvan Constantinescu
PSIHOLOGIE
Psiholog Mirela Paval
PNEUMOLOGIE
Conf. Dr. Daniela Boisteanu
Asist. Univ. Dr. Elena Mitrofan
ANESTEZIE - TERAPIE INTENSIVA
Dr. Mihaela Blaj
Dr.Marta Chiricuta
Dr.Ramona Grosu
CHIRURGIE
Clinica III Chirurgie
Prof. univ. dr. Daniel Timofte
Clinica IV Chirurgie
Dr. Sergiu Serghei Padureanu
Interventiile chirurgicale sint realizate in sectiile chirurgicale 3 si 4 unde exista toata dotarea necesara, la standarde europene.
Program complet şi performant:
- Toată gama de intervenţii de chirurgia obezităţii atât de primă intenţie, cât şi revizii
- Chirurgi specializaţi în chirurgie bariatrică
- Anestezist dedicat
- Echipă multidisciplinară pentru evaluarea completă preoperatorie
- Cardiolog, Endocrinolog, Gastroenterolog, Pneumolog, Psiholog
- Investigaţii complete: endoscopie digestivă, ecografie abdominală, radiografie pulmonară, EKG, ecocardiografie, test de efort, somnografie
- Consiliere nutriţie
- Urmărire de lungă durată și grupuri de suport
Daca dumneavoastră vă confruntanţi cu o problemă de greutate sau daca deja aţi fost diagnosticat/ă cu obezitate programaţi-vă la un consult in cadrul spitalului. Echipa noastra de medici, vor evalua starea dumneavoastră de sănătate şi vă vor recomanda cea mai potrivită soluţie.
Obezitatea este considerata “epidemia mondiala a secolulului XXI”
Obezitatea este o boală cronică cu etiopatogenie multifactorală și risc global crescut care presupune un management clinic structurat, precoce și intensiv, cu strategii terapeutice eficiente adresate cât mai multor mecanisme fiziopatologice implicate .
Clasificarea utilizeaza Indicele de Masa Corporala (IMC), care se calculează cu formula: greutatea (Kg) / [Inaltimea(m)]2
- IMC= 25 – 29,99: supraponderalitate
- IMC= 30 – 39,99: obezitate
- IMC peste 40: obezitate morbida
Calculeaza IMC
Inaltime (in m)
Consecintele obezitatii
- HTA
- Diabet zaharat tip 2 cu toate consecinţele sale
- Apneea în somn
- Ateroscleroza, coronaropatiile
- Accidente vaculare
- Litiaza biliară
- Osteoartrita (articulaţiile genunchilor, ale şoldurilor sau a gleznelor)
- Edemele şi varice ale membrelor inferioare
- Hemoroizii
- Gastrita cronică şi esofagita de reflux
- Afectarea potenţei, a ciclului menstrual şi a fertilităţii
- Afecarea vetii de familie / cuplu
- Discriminarea socială
Tratamentul chirurgical
Este considerat astazi cel mai eficient tratament al obezitatii morbide.
Interventia chirurgicala este indicata cind:
- IMC > 40 kg/m2 sau
- IMC > 35 kg/m2 dar cu comorbiditati datorate obezitatii
- Pacientul suferă de obezitate de peste 5 ani
- Tratamentul convenţional a esuat
Evaluarea preoperatorie
Medicul nutritionist va stabili statusul metabolic al pacientului si in comun cu chirurgul stabileste indicatia chirurgicala. Pacientul trebuie sa slabeasca inaintea interventiei chirurgicale aproximativ 5% din greutate urmind un regim prescris de medicul nutritionist.
Pentru a depista eventuale afectiuni ale stomacului si eventuala prezenta a Helicobacter pylori se va face o endoscopie iar in cazul prezentei acestora va urma un tratament prescris de specialistul gastroenterolog.
Consultatia medicului pneumolog poate depista eventuala apnee de somn iar in cazul prezentei acesteia pacientul va fi protezat respirator pina la ameliorarea statusului respirator (etapa ce poate dura citeva saptamini).
Este foarte importanta contributia psihologului la pregatirea pacientului pentru interventia chirurgicala dar mai ales pentru ce urmeaza dupa interventia chirurgicala- schimbarea radicala a modului de viata . Psihologul conduce un grup de sprijin al pacientilor bariatrici in care fostii si potentialii pacienti se intilnesc si fac schimb de experienta.
Dupa parcurgerea acestor etape pacientul va fi evaluat de medicul anestezist care va stabili riscul anestezic si in cooperare cu chirurgul momentul interventiei chirurgicale.
Metode de tratament chirurgical
Se pot clasifica in functie de mecanismul de actiune in:
- restrictive – care limiteaza cantitatea de hrana ingerata: inelul gastric (gastric banding), gastrectomia longitudinala (gastric sleeve); plicatura gastrica
- malabsorbtive – care altereaza procesul de digestie;
- mixte (restrictive + malabsorbtive) – care induc ambele mecanisme: bypass gastric, diversie biliopancreatica.
Gastric banding
Acest tip de interventie chirurgicala presupune montarea unui inel gastric reglabil pentru a imparti stomacul in doua portiuni inegale. Prima portiune din stomac este mai mica si comunica cu restul stomacului printr-un canal permis de inel. Cu cat stomacul este mai strangulat, cu atat trecerea alimentelor va fi mai limitata. Dupa prima ajustare a inelului, la doua luni post-operator, vor exista alte ajustari dictate de ritmul scaderii in greutate.
Gastrectomia longitudinala – Sleeve gastrectomy
Procedeu restrictiv ce consta in realizarea unui tub gastric de 100-150mL cu prezervarea antrului piloric Mecanismul pierderii ponderale este asocierea unui aport scazut de alimente cu diminuarea apetitului (scaderea producerii de ghrelina).
Avantaje: Indeparteaza portiunea din stomac responsabila de secretia Ghrelinei (“hormonul foamei”) S-au raportat rezultate superioare altor metode restrictive în legătură cu diminuarea excesului ponderal( în primul an este de 60% din kilogramele în plus) . Nu afectează digestia
Plicatura Gastrica
Este un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrica prin care se micsoreaza stomacul , fara implanturi sau agrafe metalice.Metoda consta in efectuarea unor pliuri in peretele gastric, urmate de sutura pliurilor cu fire chirurgicale neresorbabile.
Bypass gastric
Procedeul de bypass gastric presupune izolarea completa a unei mici portiuni din stomac, fata de restul stomacului Pentru a asigura tranzitul digestiv, la acest stomac format se conecteaza o parte din intestin, ce va prelua alimentele inghitite Avantajele acestei operatii sunt multiple: stomacul se umple dupa cateva inghitituri, iar alimentele ajung mult mai repede in intestin, generand o senzatie de satietate; datorita ocolirii primei parti a intestinului subtire (locul in care sunt absorbite dulciurile si grasimile), se vor evita caloriile in plus .
Efectul interventiilor chirurgicale asupra comorbiditatilor
In prezent, gastrectomia longitudinala este recunoscuta ca metoda de tratament al diabetului de tip II in toata lumea.
- bolile cardiace, în special hipertensiunea arteriala sint ameliorate dupa interventia chirurgicala
- apneea in somn (oprirea respiratiei in timpul somnului, aspect nesesizat de cel in chestiune), dispare odata cu pierderea excesului ponderal.
- tulburarile menstruale, infertilitatea si sterilitatea. Exista o relatie bine cunoscuta intre aceste afectiuni si numarul de kg in exces, dupa cum se cunoaste ca revenirea la o greutate normala sau cat mai aproape de normal rezolva aceste probleme.
- durerile de spate (lombalgiile) sau de genunchi se amelioreaza sau dispar, fiind evident legate de numarul de kg in plus.
- incontinenta urinara la femei cunoaste de asemenea ameliorari semnificative sau vindecari totale.
Urmarirea postoperatorie
Pacientul va fi evaluat postoperator la 1 ,3,6 si 12 luni prin consultatii la medicul nutritionist si prin analize de laborator si va beneficia de sprijinul psihologului.